Nuffnang

Thursday, May 3, 2012

Jalan-jalan kat Roma, Italia

Actually, dah lama plan nak ke Rome.  Saper sangka, sehari dua nak ke Rome (last February kalau tak silap), Rome dituruni snow yang lebat.  Pergh..risau ok yelah sebab takut flight cancel ke apa ke.  Rugi mak tau hehe.  Hari yang dinanti tiba jua.  Alhamdulillah, flight semua on time gitu.  Walaupun sehari sebelum tu, aku memang asyik tengok latest news keadaan di Rome.  If it was getting worst, sure memang tak dapat ke sana.  Burn ar kan semua cost flight, hotel, dan lain-lain contohnya aku dah siap buat reservation nak naik Bus Hop On Hop Off kat Rome nun.  Sebab dapat cover most of the places in Rome gitu kan...
Sampai Rome dalam pukul 1.00 p.m., check in hotel then terus ke Via Condotti.  Kat situ terletaknya hampir semua branded stuff.  Cakaplah nak jenama apa.  Memang cari je lah kat Via Condotti tu.  My boss siap terangkan macamana nak pergi this place, that place.  Almaklumlah, beliau sebelum di Dublin ni, merupakan Ambassador of Malaysia to Italy.
Bus Hop On Hop Off terpaksa dibatalkan dan aku dapat refund duit semula sebab mereka diarahkan untuk tidak beroperasi oleh Kerajaan dalam tempoh tersebut due to heavy snow.  Jalan raya masih dipenuh dengan snow yang mencair time aku datang tu.  So, payahlah kan untuk mereka menjalankan operasi tersebut.  
Tapi akhirnya, aku naik gak bus nak tengok bumi Rome tu.  Bus apa aku tak ingat.  Tapi kena beli tiket lainlah plak.  Takpelah, janji dapat cover sedikit sebanyak Rome tu.  Memang tak berapa puas jalan sangat kat situ due to unexpected condition.  Nak kena return lagi ar tapi bukan Rome..it might be Milan, Venice etc.  InsyaAllah :D

 
 Termini Station

 Spanish Steps



 Colosseum


 2 beranak yang sengal at Vatican 



Singgah minum-minum kat Tea Room, Via Condotti.  Tempat memang perggghh luxury sungguh, desserts sedap...coffee sedap...walaupun harga agak mahal, tapi puas hati. hehe





2 comments:

gee ryder said...

bestnye dapat gi rome :)
berdua je ke?

JieJ said...

Nak ikutttttttttt...heheheh...