Nuffnang

Wednesday, January 26, 2011

Pengalaman Pertama ke klinik di Dublin

Dah few days aku kena flu,cough and fever. Aku just makan Panadol and pekena ubat batuk Cap Ibu dan Anak. X juga baik-baik. EO aku nasihat agar aku pergi juga jumpa Dr Maura (our panel Dr) sebab kalau weekend, kat sini memanglah amat payah. So,lepas buat appointment,aku pun pergilah ke klinik.

Lepas jumpa Dr., dia bagi prescription for the medicine yang aku perlu amik. Rupanya,i have to bring the prescription given by Dr and tunjuk kat Pharmacist at any pharmacies.hehe.mana aku tau,ingat kena ambil kat klinik tu jugak.rupanya,kat hospital pun macam tu.oh,betapa beruntungnya kita di negara sendiri!!!!hujan batu gak yang best!betul kata orang yang dah posting abroad sebelum aku..hehe


- Posted using BlogPress from my iPhone

Sekolah, Chess & Is

Pagi tadi hantar Is ke sekolah seperti biasa. Datang kawan dia, named William ckp kat mak dia, Is beat Jack in chess, previously Jack was the best..but now Is is the best. Aku pun jawab, "oh really?" sambil tersenyum..bangga pun ada..

Alhamdulillah, walaupun x sampai sebulan Is kat sekolah John Scottus Junior School Dublin, nampak gayanya dia memang dapat sesuaikan diri..baru-baru ni, ada Spelling Test, dia dapat 25/25. Syukur sangat. Bila dah kat sini, Is diwajibkan amik Gaelic jugak iaitu Irish Language, ada test baru baru ni dia dapat 90/93. Alhamdulillah sangat...semoga dia akan terus cemerlang di sini hendaknya. Amin

Kata Hati:
Semoga kecemerlangan anakku ini akan berterusan ya Allah. Amin

Wednesday, January 19, 2011

Horoscope

Your FREE personalised horoscope
Zara
Virgo

Horoscope Your personalised horoscope
19 January 2011

Some welcome visitors from far away could come to see you today and cause temporary chaos in your home. You'll be glad to see them, however, Zara, as they'll have some great news and fascinating information to pass on to you and your family. You'll want to introduce them to other friends who share your interests. This could give rise to a horrendously messy house, but you'll have fun anyway. Prepare for a highly social evening!

Kata Hati:
I want my cargo from Malaysia!!! Mana ni x muncul2 depan umah???hehheee

Wednesday, January 5, 2011

Hasil penyopingan

Setiap kali keluar berjalan tak kiralah ke mana pun,mesti akan keluar duit kan?tak kiralah untuk beli makanan ke, beli minuman ke mahupun untuk pergi membuang air (bagi certain places). Kalau pergi window shopping pun,pasti akan terjebak jugakkan?Apatah lagi kalau hajat dihati ke shopping complex mahu membeli belah..mesti ntah apa-apa lagi yg kita akan beli..especially PEREMPUAN! Kan???byk plak mukadimah aku kan?hehe.berbalik kepada tajuk entry ni,maka aku paparkan di sini hasil penyopinganku di hari Isnin yg lepas..kat sini cuti sempena Bank Holiday.


Sling bag Zara yg dibeli dengan harga €19.90 aje.



Boot Zara yg dibeli dengan harga €29.90 :)







Aku beli satu set corak ni dengan table clothnya,dulang,coaster dan placemats designed by this lady named Llewelyn-Bowen..(aku pun x kenal sape..tapi macam exclusive gitu..hehe)



Shower cap yg bukan pakai buang dibeli dengan harga €2.50

Ini adalah antara hasil penyopinganku pada hari itu :)

Sekian sahaja,daa..

Jalan-jalan Hari Minggu

Hari minggu lepas aku,Is and Atip ke Dublin City Centre sbb ada few things yang perlu dicari untuk umah.Almaklumlah kontena barang2 makanan dari Msia x sampai2 lagi. Selain tu,sbb aku teringin sgt nak makan crepes..Kami bertiga naik bus saja..






Mana bus ni??


Our fav place for the crepes in Dublin (si Is nak gak pakai seluar dia yang dah singkat ni..adui,kelakar je)


Cappucino


Crepe yang nampak macam roti canai..hehe


Minum dulu :)

- Posted using BlogPress from my iPhone

Location:Shrewsbury,Dublin,Ireland

Tuesday, January 4, 2011

Kellogg's Special K Bars

Bagi sesiapa yang suka sangat makan snacks or jajan yang boleh menggemukkan itu kerana dipenuhi dengan bahan pengawet, garam berlebihan, gula yang tak sepatutnya, u all guys should try this; Mini Breaks dari Kellogg's. i've tried this...sangatlah syok makan...hi fibre ni, so, tidaklah menggemukkan :D

yang ini pulak Kellogg's Special K Bars perisa Chocolate Chip. Selain dari chocolate chip ni, ada macam-macam perisa lagi tu, ada original, apple & pear, peach, peach& apricot dan fruits of the forest. Bagi sesaper yang nak body slim melim macam model kat iklan Kellogg's ni, silalah amalkan makan this Kellogg's Special K Bars ye! Kalau sesaper ada tengok Desperate Housewives the latest season, Kellogg's ni has sponsored the show. So, saper makan boleh jadi ala-ala pelakon Desperate Housewives kot! wakakakkaka

Pomegranate Noir Cologne by Jo Malone London

Semalam aku cuti sempena Bank's Holiday. so, aku, Is and Atip keluar ke City Centre bagi menjamu mata. Jalan punya jalan, aku pergi sekali ke Brown Thomas (one of the Mall yang terdapat kat Dublin ni). Dalam Brown Thomas, aku terperasan this cologne brand Jo Malone London. Aku pun spray lah Pomegranate Noir Cologne. Peh, aku yang memang hantu parfum ni dah sangatlah teruja. sebab baunya mmg sangat sedap. tapi x delah aku membelinya. Almaklumlah, azam tahun baru aku kan mahu berjimat cermat :D , lagipun parfums aku yang pada aku banyak tu...masih belum sampai lagi dari Malaysia. Bila pagi tadi aku pergi kerja, aku try lagi kot-kotlah masih ada bau cologne ni kat tangan aku ni, ada lagi baunya guys! Giler long lasting sey. Cologne je pun kan? Biasa cologne lain, dalam few hours je dah hilang bau...so, siapa2 yang berminat, silalah try di tempat anda masing-masing ye :D...daaa

Nota Kaki:
mmg dok usha this brand time aku pakai lotion kat Lounge British Midland (BMI) sementara tunggu flight dari London ke Dublin tempoh hari :D

Description from the website:
This iconic cologne is uniquely composed around an intensely fruity pomegranate accord that warms on the skin to reveal an incredible sensuality through the combination of patchouli, frankincense and spicy woods. Seductive and utterly compelling.


Pics and Info: Credited to Mr Google :D & http://www.jomalone.co.uk

Sunday, January 2, 2011

~ souvenirs ~

untuk sahabat handai di Malaysia especially my best frens di Wisma Putra :), Haney and Eino


Untuk FM's Office :D

for Ayu Katerina :)

for my nieces and nephews

for my brot Ramlee and niece, Yana (pengumpul baju2 Hard Rock Cafe!)


for my sis in law named Kak Ruby :)

Semoga kalian gembira menerimanya. Souvenirs yang tak seberapa ini. But i believe on this quote, "the thought that counts".

Saturday, January 1, 2011

Malaysian Food Festival, Dublin, Ireland

During my first day working at Malaysian Embassy on 6th December 2010 in Dublin, Ireland, petang tu je dah ada function iaitu Malaysian Food Festival at Hilton Hotel, Dublin. Function ni untuk mempromosikan makanan/masakan negara kita to the Irish. Most of the Malaysian Restaurants in Dublin took part in this function. Our Charge d' Affaires a.i., Ms Zurina has giving the Opening Speech during this function. All agencies di Dublin seperti JPA, MSD dan MARA juga bekerjasama bagi menjayakan festival ni.


Our Charge d' Affaires a.i., Ms Zurina

L to R: Kak Lila (PA di MW Dublin yang aku ganti), Cik Afidah (JPA), Malaysian Trade Commissioner in London and myself

L to R: EO Mohammad, Cik Afidah and myself

L to R: EO Mohammad, myself, Kak Lila and the two owners of the restaurants


Caterer: Orang Kita Limited:



~ air pandan terbaik ~

~ air apa nama ntah yang terbaik jugak ~

lesung ais

Menara Berkembar ais

tauhu sumbat

salmon masak asam pedas

Antara yang dipromosikan di Festival ini:








Kat sini tak susah nak cari barang-barang dari Malaysia. Ada few stores seperti Asian Markets and the store named Hibiscus Asian Stores Limited yang juga turut import barang-barang seperti di bawah ni...