Nuffnang

Wednesday, May 27, 2009

65 perkataan

Speedtest

8 Toxic personalities to avoid

Manage Your Life

Tuesday, May 26, 2009

8 Toxic personalities to avoid


* by Brett Blumenthal - Sheer Balance, on Wed May 13, 2009 8:01am


Although we like to think that the people in our lives are well-adjusted, happy, healthy minded individuals, we sometimes realize that it just isn't so. Personally, I've had moments where I'll be skipping through my day, happy as can be, thinking life is grand and BAM, I'll be blindsided by someone who manages to knock the happy wind out of my sails. Sometimes it is easy to write it off and other times, not so much.

Maybe you are a positive person, but when you are around a certain individual, you feel negative. Or, maybe you have an idealistic view of the world and when you are with certain people, you are made to feel silly, unrealistic or delusional. Or, maybe you pride yourself in being completely independent and in control of your life, but when you are around a certain family member, you regress into a state of childhood.

Some of these situations, and yes, these people, can have a tremendously negative impact on our lives. And, although we are all human and have our 'issues,' some 'issues' are quite frankly, toxic. They are toxic to our happiness. They are toxic to our mental outlook. They are toxic to our self-esteem. And they are toxic to our lives. They can suck the life out of us and even shorten our lifespan.

Here are the worst of the toxic personalities out there and how to spot them:

1. Manipulative Mary: These individuals are experts at manipulation tactics. Is a matter of fact, you may not even realize you have been manipulated until it is too late. These individuals figure out what your 'buttons' are, and push them to get what they want.

* Why they are toxic: These people have a way of eating away at your belief system and self-esteem. They find ways to make you do things that you don't necessarily want to do and before you know it, you lose your sense of identity, your personal priorities and your ability to see the reality of the situation. The world all of a sudden becomes centered around their needs and their priorities.

2. Narcissistic Nancy: These people have an extreme sense of self-importance and believe that the world revolves around them. They are often not as sly as the Manipulative Marys of the world, but instead, tend to be a bit overt about getting their needs met. You often want to say to them "It isn't always about you."

* Why they are toxic: They are solely focused on their needs, leaving your needs in the dust. You are left disappointed and unfulfilled. Further, they zap your energy by getting you to focus so much on them, that you have nothing left for yourself.

3. Debbie Downers: These people can't appreciate the positive in life. If you tell them that it is a beautiful day, they will tell you about the impending dreary forecast. If you tell them you aced a mid-term, they'll tell you about how difficult the final is going to be.

* Why they are toxic: They take the joy out of everything. Your rosy outlook on life continues to get squashed with negativity. Before you know it, their negativity consumes you and you start looking at things with gray colored glasses yourself.

4. Judgmental Jims: When you see things as cute and quirky, they see things as strange and unattractive. If you find people's unique perspectives refreshing, they find them 'wrong'. If you like someone's eclectic taste, they find it 'disturbing' or 'bad'.

* Why they are toxic: Judgmental people are much like Debbie Downers. In a world where freedom rings, judgment is sooo over. If the world was a homogeneous place, life would be pretty boring. Spending a lot of time with these types can inadvertently convert you into a judgmental person as well.

5. Dream Killing Keiths: Every time you have an idea, these people tell you why you can't do it. As you achieve, they try to pull you down. As you dream, they are the first to tell you it is impossible.

* Why they are toxic: These people are stuck in what is instead of what could be. Further, these individuals eat away at your self-esteem and your belief in yourself. Progress and change can only occur from doing new things and innovating, dreaming the impossible and reaching for the stars.

6. Insincere Illissas: You never quite feel that these people are being sincere. You tell a funny story, they give you a polite laugh. You feel depressed and sad and they give you a 'there, there' type response. You tell them you are excited about something and you get a very ho-hum response.

* Why they are toxic: People who aren't sincere or genuine build relationships on superficial criteria. This breeds shallow, meaningless relationships. When you are really in need of a friend, they won't be there. When you really need constructive criticism, they would rather tell you that you are great the way you are. When you need support, they would rather see you fail or make a fool of yourself.

7. Disrespectful Dannys: These people will say or do things at the most inappropriate times and in the most inappropriate ways. In essence, they are more subtle, grown up bullies. Maybe this person is a friend who you confided in and uses your secret against you. Maybe it is a family member who puts their busy-body nose into your affairs when it is none of their business. Or maybe, it is a colleague who says demeaning things to you.

* Why they are toxic: These people have no sense of boundaries and don't respect your feelings or, for that matter, your privacy. These people will cause you to feel frustrated and disrespected.

8. Never Enough Nellies: You can never give enough to these people to make them happy. They take you for granted and have unrealistic expectations of you. They find ways to continually fault you and never take responsibility for anything themselves.

* Why they are toxic: You will spend so much time trying to please them, that you will end up losing yourself in the process. They will require all of your time and energy, leaving you worn out and your own needs sacrificed.

All of these personalities have several things in common. 1) the more these people get away with their behavior, the more they will continue. 2) Unfortunately, most of these people don't see that what they do is wrong and as a result, talking to them about it will fall on deaf ears, leaving you wondering if you are the crazy one. 3) Most of these people get worse with age, making their impact on you stronger with time.

Frankly, life is too short to spend your time dealing with toxicity. If you can, avoid spending mucho time with people who are indicative of these behaviors and you'll feel a lot happier. Have you encountered these personalities? What have you done? Any personalities you would add?
62 perkataan

Speedtest

Lagu Demi Cinta dari Kerispatih...

Maaf, ku telah menyakitimu
Ku telah kecewakanmu
Bahkan ku sia-siakan hidupku,
dan kubawa kau s'perti diriku
Walau hati ini t'rus menangis
Menahan kesakitan ini
Tapi ku lakukan semua demi cinta

Akhirnya juga harus ku relakan kehilangan cinta sejatiku
Segalanya t'lah ku berikan
Juga semua kekuranganku
Jika memang ini yang terbaik
Untuk diriku dan dirinya
Kan ku t'rima semua demi cinta

Chorus :
Jujur, aku tak kuasa, saat terakhir ku genggam tanganmu
Namun yang pasti terjadi, kita mungkin tak bersama lagi
Bila nanti esok hari
Ku temukan dirimu bahagia
Ijinkan aku titipkan kisah cinta kita selamanya

speed test

58 perkataan

Speed test

Monday, May 25, 2009

@Pullman Putrajaya Lakeside, 3rd May 2009

bila terbaca this article on Pullman Putrajaya Lakeside ni kat majalah NONA bulan Jun 2009, aku rasa cam baru tingat yang aku ada gegambo time aku pg di sana hujung minggu...Sunday, 3rd May 2009...(sampai lupa nak upload tu..hehehehe)..mmg best kat situ..bangunannya lawa..mmg ada class sey..apa lagi, try lah menginap di sana ye guys..(cam aku plak promoter Pullman!hehehehe)



Friday, May 22, 2009

new stuff of mine..la la la



kiranya, my 1st ORIGINAL TIFFANY & CO lah nie..(before this..aku beli kat PS Boutique je..wkakakakaak), and also my new E71 (kira upgradelah sket ..sblum nie E63..hehehehe)
la la la

Thursday, May 21, 2009

InTrend - Jun 2009



aku setuju bangat ngan apa yang diperkatakan oleh Rozita Che Wan itueee.....how about u all guys? comment sket...;)

"Tidak salah kalau I mantain diri sendiri, bukan susahkan orang lain pun. I gunakan duit I untuk menjaga diri dan famili..bla bla bla"

Monday, May 18, 2009

Gift sempena Hari Ibu






On Mother's Day, si Is bagi aku kad ni...(cikgu dia suh dia buat rasanya..hehehhee...apapun, i really appreciated it..yelah, dia buat sendiri kan?)






pagi ni aku sampai office jam 8.20 pagi..sampai-sampai je, Aishah, PA Menteri datang kat bilik aku, bagi kuih-muih and this lovely cupcake...siap ngan kotak lagi...terharu pun ada...btw, dia mmg pandai buat cupcake! lawa giler and sodap...mau try? meh order ngan aku..kekkeekekek

gambo bawah nie plak, cupcakes yang si Aishah ni bawak kat office dulu..Strawberry Cupcakes ... mmg marvelloussssss...i likeeeeee....heheheheh

Wednesday, May 13, 2009

13 May, 2009 Blogger Akal.Jiwa said...

aku tertarik dengan apa yang ditulis...

13 May, 2009
Blogger Akal.Jiwa said...

Kesungguhan, kegigihan, keikhlasan dan pengorbanan adalah pilar-pilar cinta sejati.

Tunjukkan rasa cinta kita dengan berkorban kerana tidak ada cinta tanpa pengorbanan.

Allah membenci orang yang bersifat kikir kerana kekikiran itu akan menimbulkan kezaliman dan kedengkian.

Semakin orang itu mencintai apa yang dimilikinya semakin sulitlah dia berkorban untuk orang lain.

Jadilah manusia yang senantiasa mahu berkorban untuk sesama kerana itu menunjukkan kemuliaan akhlak.

Allah sangat mencintai orang-orang yang selalu ingin membahagiakan orang lain dengan apa yang dimilikinya.

Semakin seseorang itu banyak berkorban untuk orang lain, semakin mulialah dia di sisi Allah dan manusia.

Allah mencintai orang yang berkorban dengan harta dan jiwa untuk menegakkan kebenaran.

Allah sangat mencintai orang-orang yang berkorban untuk mendapatkan keredhaanNya, kerana itu menunjukan cinta sejati pada Allah.

Renung dan fikir untuk disulami dalam Akal dan Jiwa.

Jangan fikirkan yang sedap saja, kadang-kadang kita kena juga telan yang pahit sebab kadang-kadang yang pahit itu ubat sedang yang sedap itu racun.

Lantaran adanya wanita, alam menjadi indah, lantaran adanya lelaki dunia menjadi sempurna. Lantaran adanya lelaki dan wanita terkadang sempurnalah suatu kelemahan di sebalik suatu kekuatan.

Cinta agung biasanya berjalan dengan penuh berliku.

Orang tak hairan kita boleh buat majlis kahwin tiga hari tiga malam, tapi orang jadi hairan apa pasal tak pandai layan.

Tak semua yang nampak rugi itu sepanjangnya rugi, kadang-kadang untung menanti di hujung.

Soal bahagia letaknya di hati, justeru jadikan hati cetusan senyum.

Kerana ada cinta orang boleh berjuang mempertahankan cintanya, tapi kerana ada cinta juga orang boleh berkorban untuk mempamerkan kebodohannya.

Sekilas pandang sekilas rasa
untuk tatapan sepanjang masa
Gunakan Akal bersama jiwa
Buat keputusan sewajarnya.

Monday, May 11, 2009

ciri-ciri aku?

Ciri-ciri individu kelahiran 10
+ Seorang yang suka bekerja keras, memiliki nafsu yang tinggi dalam uasaha mencapai
cita-citanya.
+ Seorang yang mudah tersinggung.
+ Namun, seorang yang jujur dan tabah dalam menghadapi persoalan.
+ Dalam soal cinta, sangat setia dan mudah disenangi.
+ Seseorang yg kuat cemburu.
+ Kalau baik dia sangat baik dan kalau jahat dia merupakan orang yang paling jahat.

rahsia nama? betoi ka? erm...

Z : Anda selalu bergaduh dengan seseorang.
A : Anda menjadi sangat pendiam apabila anda sedang memikirkan sesuatu.
H : Anda tidak suka menghakimi sesuatu/orang.
A : Anda menjadi sangat pendiam apabila anda sedang memikirkan sesuatu.
R : Anda seorang yang gemar bersosial.
A : Anda menjadi sangat pendiam apabila anda sedang memikirkan sesuatu.
H : Anda tidak suka menghakimi sesuatu/orang.

A : Anda menjadi sangat pendiam apabila anda sedang memikirkan sesuatu.
B : Anda sentiasa berwaspada apabila mengenali kenalan baru.
D : Sukar mempercayai orang lain.
U : Anda merasakan anda ada ciri-ciri istimewa setanding dengan orang lain.
L : Anda sangat percaya denga cinta dan mudah tengelam ke dalamnya.
L : Anda sangat percaya denga cinta dan mudah tengelam ke dalamnya.
A : Anda menjadi sangat pendiam apabila anda sedang memikirkan sesuatu.
H : Anda tidak suka menghakimi sesuatu/orang.

Thursday, May 7, 2009

Rawan...???

RAWAN-AZHARINA AZHAR

Biar berjauhan namamu daku sebutkan
Cukup untuk mengisi
sepi tika pilu menanti
Bukan bintang atau suria bisa menyinar ceria
Namun kau cahaya menerangi
jiwa lara

Berperang dengan curiga di firasatku
Andai kau kembali merawat hati rindu

Ku bahagia pabila kau tiba
Kau lenyapkan rawan
Tak usah dikau pergi
Tak ingin lagi
Meruntun hiba dengan sesalan
Kini kuakui
Segala kemaafan kupohon kepadamu
Agar kau mengerti
Hanya cintamu yang terbaik untukku

Biar berjauhan namamu daku sebutkan
Cukup untuk mengisi
sepi tika pilu menanti
Berperang dengan curiga di firasatku
Andai kau kembali merawat hati rindu

Ku bahagia pabila kau tiba
Kau lenyapkan rawan
Tak usah dikau pergi
Tak ingin lagi
Meruntun hiba dengan sesalan
Kini kuakui
Segala kemaafan kupohon kepadamu
Agar kau mengerti
Hanya cintamu yang terbaik untukku
Kau untukku

Wednesday, May 6, 2009

ibu...SELAMAT HARI IBU


KEPADA SEMUA IBU: SELAMAT HARI IBU

Orang kata aku lahir dari perut mak..

(bukan org kata...memang betul)

Bila dahaga, yang susukan aku....mak
Bila lapar, yang suapkan aku....mak
Bila keseorangan, yang sentiasa di sampingku.. .mak
Kata mak, perkataan pertama yang aku sebut....Mak
Bila bangun tidur, aku cari....mak
Bila nangis, orang pertama yang datang ....mak
Bila nak bermanja, aku dekati....mak
Bila nak bergesel, aku duduk sebelah....mak
Bila sedih, yang boleh memujukku hanya....mak
Bila nakal, yang memarahi aku....mak
Bila merajuk, yang memujukku cuma....mak
Bila melakukan kesalahan, yang paling cepat marah....mak
Bila takut, yang tenangkan aku....mak
Bila nak peluk, yang aku suka peluk....mak
Aku selalu teringatkan ....mak
Bila sedih, aku mesti talipon....mak
Bila seronok, orang pertama aku nak beritahu.....mak
Bila bengang.. aku suka luah pada..mak
Bila takut, aku selalu panggil... "mmaaakkkk! "
Bila sakit, orang paling risau adalah....mak
Bila nak exam, orang paling sibuk juga....mak
Bila buat hal, yang marah aku dulu....mak
Bila ada masalah, yang paling risau.... mak
Yang masih peluk dan cium aku sampai hari ni.. mak
Yang selalu masak makanan kegemaranku....mak
kalau balik ke kampung, yang selalu bekalkan ulam & lauk pauk.....mak
Yang selalu simpan dan kemaskan barang-barang aku....mak
Yang selalu berleter kat aku...mak
Yang selalu puji aku....mak
Yang selalu nasihat aku....mak
Bila nak kahwin..Orang pertama aku tunjuk dan rujuk.....mak

Aku ada pasangan hidup sendiri....

Bila seronok, aku cari....pasanganku
Bila sedih, aku cari....mak

Bila berjaya, aku ceritakan pada....pasanganku
Bila gagal, aku ceritakan pada....mak

Bila bahagia, aku peluk erat....pasanganku
Bila berduka, aku peluk erat....emakku

Bila nak bercuti, aku bawa....pasanganku
Bila sibuk, aku hantar anak ke rumah....mak

Bila sambut valentine.. Aku bagi hadiah pada pasanganku
Bila sambut hari ibu...aku cuma dapat ucapkan “Selamat Hari Ibuâ€

Selalu.. aku ingat pasanganku
Selalu.. mak ingat kat aku

Bila-bila... aku akan talipon pasanganku
Entah bila... aku nak talipon mak

Selalu...aku belikan hadiah untuk pasanganku
Entah bila... aku nak belikan hadiah untuk emak

Renungkan:
"Kalau kau sudah habis belajar dan berkerja... bolehkah kau kirim wang untuk mak?
mak bukan nak banyak... lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah".
Berderai air mata jika kita mendengarnya........

Tapi kalau mak sudah tiada..... .....
MAKKKKK...RINDU MAK.... RINDU SANGAT....

Berapa ramai yang sanggup menyuapkan ibunya....
berapa ramai yang sanggup mencuci muntah ibunya.....
berapa ramai yang sanggup mengantikan lampin ibunya.....
berapa ramai yang sanggup membersihkan najis ibunya.......
berapa ramai yang sanggup membuang ulat dan membersihkan luka kudis ibunya....
berapa ramai yang sanggup berhenti kerja untuk menjaga ibunya.....

dan akhir sekali berapa ramai yang sembahyang JENAZAH ibunya......

Seorang anak mendapatkan ibunya yang sedang sibuk menyediakan makan malam di dapur lalu menghulurkan sekeping kertas yang bertulis sesuatu. Si ibu segera mengesatkan tangan di apron menyambut kertas yang dihulurkan oleh si anak lalu membacanya.Kos upah membantu ibu:

1) Tolong pergi kedai : RM4.00
2) Tolong jaga adik : RM4..00
3) Tolong buang sampah : RM1.00
4) Tolong kemas bilik : RM2.00
5) Tolong siram bunga : RM3.00
6) Tolong sapu sampah : RM3.00
Jumlah : RM17.00

Selesai membaca, si ibu tersenyum memandang si anak sambil sesuatu berlegar-legar si mindanya. Si ibu mencapai sebatang pen dan menulis sesuatu di belakang kertas yang sama.

1) Kos mengandungkanmu selama 9 bulan - PERCUMA
2) Kos berjaga malam kerana menjagamu - PERCUMA
3) Kos air mata yang menitis keranamu - PERCUMA
4) Kos kerunsingan kerana bimbangkanmu - PERCUMA
5) Kos menyediakan makan minum, pakaian, dan keperluanmu -PERCUMA
Jumlah Keseluruhan Nilai Kasihku - PERCUMA


Air mata si anak berlinang setelah membaca apa yang dituliskan oleh siibu. Si anak menatap wajah ibu,memeluknya dan berkata,

"Saya Sayangkan Ibu". Kemudian si anak mengambil pen dan menulis "Telah Dibayar" pada mukasurat yang sama ditulisnya.


my coach...

jika engkau bersedih by PADI

jika engkau bersedih pastilah ini ada maksudnya
andai engkau bisa tertawa seharusnya bahagia

dan jika karma itu ada.. berpeganglah atas hatimu
karna kautak kan bisa.. mengabaikan takdirmu

tak usah lagi engkau menangis
seperti dulu melemahkan niatmu
semoga bertemu kembali
tetapkan hati berjuang bersama lagi

tahu kah engkau bahwa cinta itu adalah anugerah
sama seperti adanya hidup kita hidup ini
mengertikah engkau bahwasanya gagal itu bukanlah kekalahan
selama engkau memahami apa yang menguji hatimu